Удружење студената Жироскоп

Руководство и скупштина у академској 2022/23. години:

Руководство:

Предсједник: Марко Тодић
Потпредсједник: Маријана Лубура
Потпредсједник: Милош Гојковић
Секретар: Радомир Појужина

Чланови скупштине:

Чедо Марковић – прва година
Ивана Тодић – прва година
Дејан Шакота – друга година
Миљан Савић – друга година
Раде Вукићевић – трећа година
Младен Вукићевић – четврта година
Маријана Лубура – четврта година
Милош Гојковић – четврта година

Историјат

УСМФ „Жироскоп” је основано 1997. године са циљем окупљања студената Машинског факултета и заступања њихових интереса током школовања.

Мисија

Залагањем и трудом током студирања, чланови Организације дјелују заједнички како би кроз разне активности помогли факултету у његовој промоцији и напретку. На тај начин студенти узвраћају за широк спектар знања и отвореност коју им пружају професори, асистенти и остало особље Машинског факултета. Кроз руковођење и одлучивање припремају се за своју пословну каријеру, јер у модерном инжењерсву менаџерске способности играју велики значај. Жироскоп мотивише студенте, потстиче младе људе да упишу факултет, сарађује са Студентским парламентом УИС и осталим организацијама као и привредним субјектима и тако постаје препознатљив.

Визија

Наша визија је да постанемо један од разлога за упис Машинског факултета Источно Сарајево, да континуално подижемо квалитет студирања на нашем факултету и да труд студената у интересу Организације буде у исто вријеме формирање бољих инжењера сутра, у модерној индустрији која се развија муњевитом брзином.

Чланство

Удружење тренутно има 75 чланова и пуноправни је члан Удружења машинских инжењерских организација земаља бивше Југославије.

Чланови Удружења могу бити сви студенти Машинског факултета у Источном Сарајеву, наставници и други који изразе слободну вољу да постану чланови, а да је то у складу са интересима Удружења.

Почасни чланови се бирају на Скупштини Удружења.

Сарадња са другим студентским организацијама

Удружење је ступило у везу са Омладинским удружењем студената Електротехничког факултета „СТЕЛЕКС“ са којим заједно организује и учествује у активностима које се тичу студената машинства и електротехнике.

Чланство у Заједници организација студената машинства

Чланови Удружења сваке године присуствују сједници ЗОСМ-а гдје се одлучује о Такмичењу у знању и спорту – Машинијади и гдје се остварује сарадња са организацијама других машинских факултета.

Ове године сједница је одржана у Бањалуци гдје су осим представника из Источног Сарајева присуствовали студенти из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Сарајева, Тузле, Бањалуке, Краљева, Мостара…

Посјете привредним субјектима

Чланови Удружења сваке године посјећују предузећа гдје имају директан увид у ствари које се уче на факултету. Послије ових посјета и остварења контакта са њима, студентима се нуди стручна пракса и повећава се шанса за запослење одмах послије завршетка студија.

Неке од посјета у протеклом периоду биле су у :

  • КОЛЕКТОР ЦЦЛ
  • ПМП ЈЕЛШИНГРАД
  • ОРАО а.д.

Машинијада

Машинијада је традиционално такмичење и окупљање студената са 16 машинских факултета на подручју бивше Југославије и као таква представља највећи спортско – образовни догађај за студенте на подручју Балкана.

Сарадња са Институтом за стандардизацију БиХ

Још од прве године факултета увиђамо важност и улогу стандардизације у техничким наукама. Видимо, на примјер, да је чак и нагиб слова у техничком писму стандардизован. Кроз даље курсеве учимо да се цјелокупни машински системи конструишу, израђују и експлоатишу уз помоћ одређених стандарда. Дакле, да нема стандардизације која олакшава нашу струку не би било ни производње у данашњем виду и живјели би и даље у Средњем вијеку.

Жироскоп је потписао Споразум о сарадњи са Институтом за стандардизацију БиХ, дана 25.01.2022. године у Сарајеву и тако нам је омогућен бесплатан, онлајн приступ стандардима квалитета. Сада наше колеге, могу приступити стандардима који су потребни за израду њихових семинарских, завршних радова на првом циклусу, мастер радова и докторских дисертација.

Први колега који је већ искористио бесплатан приступ стандарду у сврху израде дипломског рада из подручја теорије oбраде резањем је Игор Бабић. Надамо се да ће у будућности овај Споразум помоћи још доста наших колега.

Хуманитарни рад

Као будући одговорни академски грађани, трудимо се да у складу са нашим могућностима и временом помогнемо људима који се тренутно налазе у тешкој ситуацији.

  • У сарадњи са хуманитарном организацијом Оплемени срце из Источног Сарајева и колегама из СТЕЛЕКС-а, прикупља се одређени број новогодишњих пакетића.
  • Чланови Жироскопа учествују у акцијама добровољног давања крви заједно са осталим студентским организацијама из Источног Сарајева

Промоција факултета и подстицај младих за упис на Машински факултет

Прије почетка академске 2021/22. године Жироскоп је потстицао упис на Машински факултет награђивањем пет најуспјешнијих кандидата на пријемном испиту гдје су покривени трошкови уписа факултета.

Преко свог Инстаграм профила приказују се активности и едукативан материјал који у исто вријеме служи промоцији факултета.

Чланови Организације учествују у Креативној радионици која је започета од стране Машинског факултета како би се средњошколци што више упознали са садржајем који нуде три смјера, као и лабораторијским ресурсима Факултета.

Циљеви

Организовање друштвених активности од којих би неке могле послужити у хуманитарне сврхе:

  • Турнир у Слагалици
  • Турнир у шаху
  • Квиз општег знања

Кратка предавања из других научних области и разговор са студентима (социолошке, здравствене и остале теме предавања и разговора)

Вече филма

Учествовање на Такмичењу из знања и спорта – Машинијади 2022. на Копаонику.

Стручна посјета компанији „Колектор“ у Словенији, Машинском факултету у Љубљани и лабораторијама заједно са асистентом Алексијом Ђурићем.

Финансирање најмање пет најуспјешнијих кандидата на пријемном испиту за академску 2022/23. годину.

Један од главних циљева је одржавање свих ових друштвених, хуманитарних и промотивних активности из године у годину, њихово иновирање и убацивање нових активности које ће бити израз креативних идеја наредних чланова Удружења студената Машинског факултета Источно Сарајево.

„Ми смо оно што непрестано чинимо. Изврсност, дакле, није дјело, него навика.“

Аристотел