Udruženje studenata Žiroskop

Rukovodstvo i skupština u akademskoj 2022/23. godini:

Rukovodstvo:

Predsjednik: Marko Todić
Potpredsjednik: Marijana Lubura
Potpredsjednik: Miloš Gojković
Sekretar: Radomir Pojužina

Članovi skupštine:

Čedo Marković – prva godina
Ivana Todić – prva godina
Dejan Šakota – druga godina
Miljan Savić – druga godina
Rade Vukićević – treća godina
Mladen Vukićević – četvrta godina
Marijana Lubura – četvrta godina
Miloš Gojković – četvrta godina

Istorijat

USMF „Žiroskop” je osnovano 1997. godine sa ciljem okupljanja studenata Mašinskog fakulteta i zastupanja njihovih interesa tokom školovanja.

Misija

Zalaganjem i trudom tokom studiranja, članovi Organizacije djeluju zajednički kako bi kroz razne aktivnosti pomogli fakultetu u njegovoj promociji i napretku. Na taj način studenti uzvraćaju za širok spektar znanja i otvorenost koju im pružaju profesori, asistenti i ostalo osoblje Mašinskog fakulteta. Kroz rukovođenje i odlučivanje pripremaju se za svoju poslovnu karijeru, jer u modernom inženjersvu menadžerske sposobnosti igraju veliki značaj. Žiroskop motiviše studente, potstiče mlade ljude da upišu fakultet, sarađuje sa Studentskim parlamentom UIS i ostalim organizacijama kao i privrednim subjektima i tako postaje prepoznatljiv.

Vizija

Naša vizija je da postanemo jedan od razloga za upis Mašinskog fakulteta Istočno Sarajevo, da kontinualno podižemo kvalitet studiranja na našem fakultetu i da trud studenata u interesu Organizacije bude u isto vrijeme formiranje boljih inženjera sutra, u modernoj industriji koja se razvija munjevitom brzinom.

Članstvo

Udruženje trenutno ima 75 članova i punopravni je član Udruženja mašinskih inženjerskih organizacija zemalja bivše Jugoslavije.

Članovi Udruženja mogu biti svi studenti Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, nastavnici i drugi koji izraze slobodnu volju da postanu članovi, a da je to u skladu sa interesima Udruženja.

Počasni članovi se biraju na Skupštini Udruženja.

Saradnja sa drugim studentskim organizacijama

Udruženje je stupilo u vezu sa Omladinskim udruženjem studenata Elektrotehničkog fakulteta „STELEKS“ sa kojim zajedno organizuje i učestvuje u aktivnostima koje se tiču studenata mašinstva i elektrotehnike.

Članstvo u Zajednici organizacija studenata mašinstva

Članovi Udruženja svake godine prisustvuju sjednici ZOSM-a gdje se odlučuje o Takmičenju u znanju i sportu – Mašinijadi i gdje se ostvaruje saradnja sa organizacijama drugih mašinskih fakulteta.

Ove godine sjednica je održana u Banjaluci gdje su osim predstavnika iz Istočnog Sarajeva prisustvovali studenti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, Kraljeva, Mostara…

Posjete privrednim subjektima

Članovi Udruženja svake godine posjećuju preduzeća gdje imaju direktan uvid u stvari koje se uče na fakultetu. Poslije ovih posjeta i ostvarenja kontakta sa njima, studentima se nudi stručna praksa i povećava se šansa za zaposlenje odmah poslije završetka studija.

Neke od posjeta u proteklom periodu bile su u :

  • KOLEKTOR CCL
  • PMP JELŠINGRAD
  • ORAO a.d.

Mašinijada

Mašinijada je tradicionalno takmičenje i okupljanje studenata sa 16 mašinskih fakulteta na području bivše Jugoslavije i kao takva predstavlja najveći sportsko – obrazovni događaj za studente na području Balkana.

Saradnja sa Institutom za standardizaciju BiH

Još od prve godine fakulteta uviđamo važnost i ulogu standardizacije u tehničkim naukama. Vidimo, na primjer, da je čak i nagib slova u tehničkom pismu standardizovan. Kroz dalje kurseve učimo da se cjelokupni mašinski sistemi konstruišu, izrađuju i eksploatišu uz pomoć određenih standarda. Dakle, da nema standardizacije koja olakšava našu struku ne bi bilo ni proizvodnje u današnjem vidu i živjeli bi i dalje u Srednjem vijeku.

Žiroskop je potpisao Sporazum o saradnji sa Institutom za standardizaciju BiH, dana 25.01.2022. godine u Sarajevu i tako nam je omogućen besplatan, onlajn pristup standardima kvaliteta. Sada naše kolege, mogu pristupiti standardima koji su potrebni za izradu njihovih seminarskih, završnih radova na prvom ciklusu, master radova i doktorskih disertacija.

Prvi kolega koji je već iskoristio besplatan pristup standardu u svrhu izrade diplomskog rada iz područja teorije obrade rezanjem je Igor Babić. Nadamo se da će u budućnosti ovaj Sporazum pomoći još dosta naših kolega.

Humanitarni rad

Kao budući odgovorni akademski građani, trudimo se da u skladu sa našim mogućnostima i vremenom pomognemo ljudima koji se trenutno nalaze u teškoj situaciji.

  • U saradnji sa humanitarnom organizacijom Oplemeni srce iz Istočnog Sarajeva i kolegama iz STELEKS-a, prikuplja se određeni broj novogodišnjih paketića.
  • Članovi Žiroskopa učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi zajedno sa ostalim studentskim organizacijama iz Istočnog Sarajeva

Promocija fakulteta i podsticaj mladih za upis na Mašinski fakultet

Prije početka akademske 2021/22. godine Žiroskop je potsticao upis na Mašinski fakultet nagrađivanjem pet najuspješnijih kandidata na prijemnom ispitu gdje su pokriveni troškovi upisa fakulteta.

Preko svog Instagram profila prikazuju se aktivnosti i edukativan materijal koji u isto vrijeme služi promociji fakulteta.

Članovi Organizacije učestvuju u Kreativnoj radionici koja je započeta od strane Mašinskog fakulteta kako bi se srednjoškolci što više upoznali sa sadržajem koji nude tri smjera, kao i laboratorijskim resursima Fakulteta.

Ciljevi

Organizovanje društvenih aktivnosti od kojih bi neke mogle poslužiti u humanitarne svrhe:

  • Turnir u Slagalici
  • Turnir u šahu
  • Kviz opšteg znanja

Kratka predavanja iz drugih naučnih oblasti i razgovor sa studentima (sociološke, zdravstvene i ostale teme predavanja i razgovora)

Veče filma

Učestvovanje na Takmičenju iz znanja i sporta – Mašinijadi 2022. na Kopaoniku.

Stručna posjeta kompaniji „Kolektor“ u Sloveniji, Mašinskom fakultetu u Ljubljani i laboratorijama zajedno sa asistentom Aleksijom Đurićem.

Finansiranje najmanje pet najuspješnijih kandidata na prijemnom ispitu za akademsku 2022/23. godinu.

Jedan od glavnih ciljeva je održavanje svih ovih društvenih, humanitarnih i promotivnih aktivnosti iz godine u godinu, njihovo inoviranje i ubacivanje novih aktivnosti koje će biti izraz kreativnih ideja narednih članova Udruženja studenata Mašinskog fakulteta Istočno Sarajevo.

„Mi smo ono što neprestano činimo. Izvrsnost, dakle, nije djelo, nego navika.“

Aristotel