Univerzitet u Sarajevu je koordinator projekta REBUS ( REady for BUSiness –  Integrating and validating practical entrepreneurship skills in  engineering and ICT studies), odnosno Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Branko Vučijak. Ovaj projekat predstavljen je na četvrtoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu“ – COMETa 2018, koju je od 27. do 30. novembra 2018. godine organizirao partner REBUS projekta Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Glavni zadatak COMETa 2018. je povećanje konkurentnosti ekonomija u regiji (http://cometa.ues.rs.ba/index2.php), a konferencija ima za cilj doprinijeti primjeni novih tehnologija u proizvodnim procesima kroz provedbu bolje saradnje između istraživačkih institucija i poduzeća, te olakšavanje primjene rezultata istraživanja radova koji će biti objavljeni tokom konferencije.

Zbornik radova konferencije obuhvata čak 112 radova autora iz 12 različitih zemalja. Šest od tih radova su dostavili projektni partneri REBUS-a,  koji su predstavljeni na sesijama koje je moderirao koordinator projekta prof. dr. Branko Vučijak sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zajedno s drugim radovima koji imaju sličan fokus. Nakon sesije održana je i radionica „REBUS: Razvoj poduzetničkih kompetencija u visokom obrazovanju“, koju je također moderirao profesor Vučijak, a u kojoj su sudjelovali predstavnici i univerziteta i  poslovnih subjekata.
Tokom radionice raspravljane su ključne poruke REBUS projekta, sudionici su upoznati s postignutim rezultatima, ali su razgovarali i o još ne posve odgovorenim pitanjima, kao što su alati za izgradnju stavova i posvećenosti studenata kao jedne od tri ose kompetencija, ili uvođenje tema koje se ne smatraju inženjerskim (kao primjer komunikacijske vještine) u kurikulume inženjerskih i ICT-studija. Razgovarano je o novim idejama i postignut je visok stepen koncensusa da se projekt REBUS fokusira na stvarno postojeće praznine u kompetencijama diplomanata.
Budući da je konferencija imala velik broj sudionika, to je također bila dobra prilika da se organizira „Nacionalni info dan“: za tu je svrhu napravljen poseban štand na kojem su dvije studentice Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu pružale informacije o REBUS projektu i dijelile promotivne materijale spremljene za ovu priliku. Podržali su ih profesor Orašanin sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i profesor Vučijak sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pružanjem detaljnijih informacija o REBUS projektu, što je u kombinaciji s prethodno spomenutim rezultatima radionice kao aktivnosti diseminacije dalo posve adekvatne očekivane rezultate.


PROMOTIVNI VIDEO

 

Broj online korisnika

Ko je na mreži: 37 gostiju i nema prijavljenih članova

Najnovije informacije

Инжењерска графика, ...

За период од 6.12.2019. до 13.12.2019. године ...

ОБАВЈЕШТЕЊЕ - избори за ...

    ...

Математика 1, резултати ...

Резултати првог колоквијума одржаног 29.11.2019. ...

Математика 3, резултати ...

Резултати првог колоквијума одржаног 29.11.2019. ...

Гријање и вентилација - ...

Први колоквијум из предмета Гријање и вентилација ...

Отпорност материјала 2, ...

Тошић Дејан-20 Борчанин Ранко-16 Милановић ...

MАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ ...

Обавјештавају се студенти да ће се вјежбе из ...

Развој машинских система ...

Први дио: 1.Обрадовић Чедомир   35/15     19 ...

Отпорност материјала 2, ...

Обавјештавају се студенти да ће се I колоквијум ...

Инжењерска графика, ...

За период од 2.12.2019. до 6.12.2019. године ...

INSTAGRAM

Online prijava ispita

KONTAKTIRAJTE NAS

MAŠINSKI FAKULTET
Vuka Karadžića 30
71126 Lukavica, Istočno Sarajevo
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
☏ +387 (0) 57 340 847
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Scroll to top