BORAVAK STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU NA UNIVERZITETU DUISBURG-ESSEN

U okviru ERASMUS + projekraREBUS (REady for BUSiness -  Integrating and validating practical entrepreneurship skills in  engineering and ICT studies) studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravili su na Univerzitetu Duisburg-Essen u Njemačkoj.

Dvanaest studenata i dva profesora u periodu od 29.08.2018. do 08.09.2018. godine, zajedno sa kolegama iz Rusije i sa Kosova, prošli su obuke od strane eminentnih predavača sa Univerziteta Duisburg-Essen iz oblasti preduzetništva.

Cilj obuke je bio osposobljavanje studenata za samostalnu izradu biznis planova, kao i unaprjeđenje preduzetničkih kompetencija kao ključnih kompetencija za zapošljavanje budućih inženjera, što je i cilj ovoga projekta.

Na projektu učestvuje petnaest partnera, među kojima su univerziteti iz Rusije, Njemačke, Italije, Albanije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine. Koordinator projekta ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu je doc. dr Goran Orašanin.

Utisci studenata:

Violeta Milaković, student četvrte godine smjera Inženjerski dizajn proizvoda

Zahvaljujući projektu REBUS i Mašinskom fakultetu Istočno Sarajevo posjetili smo Njemačku, gdje smo se upoznali sa studentima iz Rusije i Kosova. Na ovom projektu smo se detaljnije upoznali sa izradom prototipa, kreativnim razmišljanjem, analizama pri donošenju odluka. Projekat je omogućio i rad u timovima sa studentima različitih vjera, nacionalnosti i tradicije što nam je predstavljao veliki izazov.

Rad u timovima sa studentima iz drugih država je bio veoma zanimljiv i dinamičan. Ovaj projekat je omogućio i posjetu gradu Essenu, kao i upoznavanje sa samim tokom razvijanja ideje, od ideje do biznis plana.

Aleksandar Luketa, student treće godine smjera Energetsko procesno mašinstvo

Sama posjeta Univerzitetu Duisburg-Essen na nas je ostavila veliki utisak i impresiju. Oduševljeni smo načinom na koji su nas dočekali, kao i njihovim gostoprimstvom i energijom koju su odavali. Ova posjeta nam je omogućila da upoznamo druge kulture, narode, njihove načine razmišljanja i kulturno-edukativni razvoj. Ono što nas je impresioniralo kao predstavnike male sredine iz koje dolazimo je nivo znanja koji posjedujemo i koji nam je tokom ove posjete izvojevao vodeću poziciju. Drago nam je što smo primjetili da su i ostali studenti otvoreni za svaki vid saradnje, komunikaciju i druženje. Zahvaljujući radu u grupama imali smo priliku da se upoznamo sa drugim jezicima, državama iz kojih dolaze, kao i mnogim pojedinostima u njoj. Zahvalni smo ovoj posjeti i drago nam je što smo usvojili dosta korisnih vještina koje možemo prenijeti u naš obrazovni sistem i samim tim ga unaprijediti.

Nikola Kurdulija, student četvrte godine smjera Proizvodno mašinstvo

Posjeta Univerzitetu Duisburg-Essen za nas predstavlja jedno novo iskustvo koje ćemo pamtiti i koje će nam pomoći za dalje usavršavanje ove oblasti.  Oduševljeni smo načinom na koji su nas dočekali, kao i njihovim gostoprimstvom. Ova posjeta nam je omogućila da upoznamo predstavnike sa drugih univerziteta, njihov način razmišljanja i njihove kvalitete.  Ono što je nas impresioniralo kao predstavnike male sredine iz koje dolazimo je nivo znanja koji posjedujemo i koje nam je tokom ove posjete izvojevalo vodeću poziciju.

Zahvaljujući radu u grupama imali smo priliku da se upoznamo sa drugim jezicima, državama iz kojih dolaze, kao i mnogim pojedinostima u njoj. Ova posjeta je doprinijela novim znanjima i kvalitetima koje do sada nismo imali u toj mjeri.

Ovim putem se zahvaljujemo Univerzitetu Duisburg-Essen na svemu, kao i predstavnicima Univerziteta iz Rusije i Kosova na upoznavanju, druženju i saradnji.


PROMOTIVNI VIDEO

Broj online korisnika

Ko je na mreži: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Najnovije informacije

ТЕХНИКА МЈЕРЕЊА- ...

Р.бр. Име и презиме Бр. бодова ...

ПРЕДУЗЕТНИЧКО ...

ИМЕ И ПРЕЗИМЕ Број индекса ...

Машински материјали 2, ...

Вјежбе из предмета Машински материјали 2 одржаће ...

Неконвенционални ...

Одбрана лабораторијских вјежби из предмета ...

Инжењерска графика, ...

Завршни испит ће се одржати у уторак 21.5.2019. ...

Обрада деформисањем, ...

Резултати писменог дијела испита одржаног ...

Машински материјали 2, ...

Резултати првог колоквијума одржаног 15.05.2019. ...

Обавјештење, ...

...

Отпорност материјала 1, ...

Резултати првог колоквијума одржаног 16.05.2019. ...

Аутоматизација ...

Резултати колоквијума oдржаног дана 15.05.2019. ...

INSTAGRAM

Online prijava ispita

KONTAKTIRAJTE NAS

MAŠINSKI FAKULTET
Vuka Karadžića 30
71126 Lukavica, Istočno Sarajevo
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
☏ +387 (0) 57 340 847
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Scroll to top